Mensen wandelend met rugzak in het bos

Het project wat we hier bespreken is de Zeeuwse Leefstijlroute. We gingen hiervoor in gesprek met Mireille Huiszoon- La Grand, projectmanager van Zeeland in beweging en praktijkondersteuner bij huisartsenpraktijk de Dolfijn in Middelburg.

Wat is de Zeeuwse Leefstijlroute?
De Zeeuwse Leefstijlroute is een programma voor mensen die het nodig hebben om te werken aan hun leefstijl. Het programma is gebaseerd op bewegen. Met de Zeeuwse Leefstijlroute maken we met een groep mensen een wandeling en tijdens het twintig weken programma vertellen we wat je nodig hebt om een gezonde leefstijl in je leven te implementeren. De mensen krijgen begeleiding van een diëtiste, fysiotherapeut, buurtcoach, SMWO en praktijkondersteuner huisartsenpraktijk. Dit doen we op het gebied van somatiek en geestelijke gezondheidzorg. Preventie speelt hierin een hele belangrijke rol. Momenteel doen ongeveer 300 mensen mee aan de Zeeuwse Leefstijlroute.

Het initiatief is ontstaan toen een patiënt van Mireille Huiszoon-La Grand vroeg om samen te wandelen. Niet eens zo’n gek idee en misschien wel goed voor meerdere patiënten. Het begon met een groep van 30 mensen van verschillende huisartsenpraktijken in Middelburg. Toen we de verbeteringen in de gezondheid opmerkten, zijn we testen gaan doen. En het bleek heel goed te werken!

Het doel van het programma is deelnemers te laten ervaren wat een gezonde leefstijl is. In het programma laten we zien dat een simpele manier van bewegen al heel veel kan doen. Niet alleen lichamelijk maar ook mentaal. We zien bij de deelnemers niet alleen verbeteringen in het gewicht, maar ook op sociaal vlak. Als praktijkondersteuners proberen wij de deelnemers te motiveren om te blijven bewegen en dit vast te houden.

Samenwerken
Het draait bij dit project niet alleen om het programma, maar de samenwerking met andere partijen is heel belangrijk. Zo zijn we vooraf actief gaan zoeken naar samenwerkingen met gemeenten, buurtsportcoaches, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten en diëtisten.

Samenwerken loont. Vanuit de ZHCO (Zeeuwse Huisartsen Coöperatie)  werken we samen met Sport Zeeland en met de gemeenten Middelburg, Vlissingen, Veere, Kapelle, Goes, Noord-Beveland en Schouwen Duiveland. Daarnaast werken we ook samen met de HZ-University off Applied Sciences, het lectoraat Healthy Region en natuurlijk met het lokale  bestaande sport- en beweegaanbod.

We brengen de deelnemers in contact met andere bewegingsmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een golfclub. Mocht een deelnemer het wandelen niet leuk vinden, dan zijn er nog alternatieven om in beweging te blijven.

Innovatiefonds
Als het Innovatiefonds er niet was geweest dan hadden we het project niet op deze manier kunnen realiseren. Wij vinden het belangrijk om het Zeeuwse karakter in ons project te houden en met Zeeuwse partijen te werken. Samen lokaal bereik je namelijk meer.